Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Supporter
Supporter
Supporter
Supporter
Supporter
Supporter
Supporter
Supporter
Supporter
Supporter
Supporter
Partner

TIMBUKTU GÅNGER TVÅ TILL WOW18!

Med vassa samhällsskildringar framspottade på ren skånska som främsta vapen har Jason Timbuktu Diakité blivit en av Sveriges största artister. Sedan slutet av 90-talet har han varit tongivande inom svensk hiphop och en starkt bidragande faktor till att hela genren tagit sig över och förbi alla gränser och rakt in i det svenska folkhemmet. På Way Out West kommer han inte bara göra ett, utan två unika framträdanden i Slottsskogen.

På festivalområdet döpt till Höjden kommer vi att få uppleva den självbiografiska föreställningen ”En droppe midnatt” som är en dramatiserad version av den hyllade boken med samma namn. Regi av Farnaz Arbabi.

Som om inte det vore nog kommer Timbuktu också tillsammans med funkexplosionen Damn! ­– ett svängigt liveband bestående av åtta pjäser – att leverera ett fullmatat live-set på festivalens största scen. En extra allt-spelning utlovas.

TIMBUKTU & DAMN!

Med vassa samhällsskildringar framspottade på ren skånska som främsta vapen har Jason Timbuktu Diakité blivit en av Sveriges största hiphopartister. Karriären började under det sena 90-talet i uppväxtstaden Lund, och sedan dess har han släppt ett tiotal album och mängder av singlar som alla har skakat om det Sverige som de släppts i. Med sina politiska och konfronterande texter – samt viljan att blanda in musikaliska influenser från hela världen – har Timbuktu inte bara öppnat viktiga dörrar för den svenska hiphopen, utan även inspirerat andra politiska röster att fortsätta kämpa för sin sak. Tillsammans med funkexplosionen Damn! ­– ett svängigt liveband bestående av åtta pjäser – skapar Timbuktu livemagi på vilken scen han än står på, där Way Out West inte kommer att bli ett undantag. En av landets viktigaste röster heter Jason Diakité, och i sommar har vi äran att välkomna honom upp på scen två gånger under en och samma festival.

Timbuktu har sedan karriärens begynnelse vunnit en stor skara Grammisar, P3 Guld-utmärkelser och Rockbjörnar. Han har utöver musicerandet programlett flera program på P3, och släppte 2016 självbiografin En droppe midnatt som även sätts upp som en pjäs på Höjdenscenen under årets Way Out West. 2011 medverkade han i TV4-succén Så mycket bättre, där hans version av Mikael Wiehes ”Flickan och kråkan” låg kvar på Sverigetopplistan i hela 35 veckor. 2013 tilldelades Timbuktu 5i12-rörelsens pris för sina insatser mot rasism och främlingsfientlighet.

JASON TIMBUKTU DIAKITÉ – EN DROPPE MIDNATT

”Jag är svart, fast färgen på min hud är brun. Jag har ett komplext kärlsystem av rötter som förgrenar sig över kontinenter, etniciteter, klasser, färgskalor och epoker. Jag är en korsning av Slovakien, Tyskland, Frankrike, Afrika, South Carolina. Av vit, svart, cherokee. Jag är Jason, son till den svarte Madubuko Diakité och den vita Elaine Bosak. Jag är alla de länder mina förfäder kom ifrån och skeppades från i kedjor. Jag är alla de färger och nyanser deras hud hade. Jag är deras vrede och längtan, deras framgångar och deras drömmar.”

Föreställningen ”En droppe midnatt” tar avstamp i pojken Jasons liv i ett 80-talets Lund präglat av rasism och mobbing. Vi får sedermera följa Jason in i vuxenlivet där hans jakt på identitet, tillhörighet och sammanhang resulterar i en omskakande resa till förfädernas South Carolina och Harlem. Jasons personliga sökande efter sina rötter mynnar ut i en kollektiv och pulserande berättelse om den afroamerikanska historien. En droppe midnatt på scen är en dramatiserad version av den hyllade boken med samma namn, och kommer att framföras i fullskalig version på Höjdenscenen under Way Out West.

I den firade regissören Farnaz Arbabis händer kommer berättelsen till liv på scen i en färgsprakande hybrid av monologer, dialoger, musik med djupa rötter inom jazztradition, hiphop och soul blandat med nyskrivna låtar och tidigare ospelat material. Allt detta framförs på scen av Jason Timbuktu Diakité, bandet Damn! och sångerskan Beldina i en spännande och visuellt nyskapande inramning.

Regi: Farnaz Arbabi
Dramatisering: Eva-Maria Dahlin
Scenografi: Jenny Kronberg
Kompositör: Erik Hjärpe
Ljusdesign: Micke Kratt
Animationer: David Giese
Medverkande: Jason Diakité, Beldina Nyadwe, Erik Hjärpe, Måns Block,
Måns Mernsten, Svante Lodén, Petter Lindgård

Feed

WAY OUT WEST 2018 AUG 9–11

Köp dina biljetter nu

Köp biljetter