Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Supporter
Supporter
Supporter
Supporter
Supporter
Supporter
Supporter
Supporter
Supporter
Supporter
Supporter
Partner

RÖST – KORTFILMER

RÖST – KORTFILMER

Röst är en dokumentärserie bestående av åtta korta filmer som skildrar Sverige 2018. I en tid då vi kan se att vi går mot ett mer polariserat samhälle vill filmerna i RÖST inspirera förstagångsväljare och unga att vara en del av det politiska samtalet och hitta en plats i det offentliga rummet.

Av 102 ansökningar valdes åtta filmer ut och har producerats av både etablerade och nya kreatörer. Genom att lyfta unga och nya röster, bakom och framför kameran, vill initiativet Röst inspirera till samhällsengagemang. Röst är ett samarbetsprojekt mellan SVT, Filminstitutet och Folkets Bio.

Flera av regissörerna kommer vara på plats under festivalens visning. 

AKTIVISTERNA

De tre vännerna Zahra, Masoumeh och Mina kom som ensamma flyktingbarn till Sverige. På plats i landet fann de varandra. Tillsammans kämpar de för asylsökande ungdomars rätt till uppehållstillstånd. Men kampen överskuggas av att de väntar på sina egna livsavgörande besked – kommer de själva få stanna i Sverige?
Regi: Jennifer Norström & Joanna Karlberg
Producent: Jennifer Norström

CENTRUM

”Det är som ett andra hem, även om folk försöker förstöra det för oss.” Från parkeringen i Forshaga till tunnelbanan i Högdalen. Ungdomar från hela Sverige hänger i sitt lokala centrum. En film om mötesplatser som vi ofta ser men sällan stannar upp och lyssnar på.
Regi:Tuna Özer & Camila-Catalina Fernandez
Producent: Erika Eserblom

EN PLATS I EUROPA

På en undanskymd plats i centrala Stockholm råder ett slags undantagstillstånd. Här bor människor som faller mellan stolarna i EU-systemet. Thomas har i tre år haft sin sovplats under en lastbrygga tillsammans med råttor. Nu ska han vräkas. Han håller ett försvarstal för grundläggande mänskliga rättigheter.
Regi och produktion: Cecilia Parsberg & Erik Pauser

GRANNAR

”Jag vet allt om mina grannar! Om de röstar? Nä, det tror jag inte, jag har aldrig gjort det. Spelar det någon roll?” Nazira tar med ett fat piroger och knackar på hos sina grannar. Samtalen i trappuppgången blir många och kretsar kring frågan hur man blir del av det samhälle man lever i.

NICKNAME SZANTO

Therese är en av Sveriges främsta gamers. Hemma i det lilla samhället Hålanda blev hennes liv på nätet en öppning till e-sporten. Hon skapade sin virtuella identitet ”Szanto” och bestämde sig för att för att kämpa för sin dröm – en jämställd spelvärld.
Regi & producent: Henrik Hanson

NORATANTEN

Sabine föddes i Nazityskland och trodde aldrig att hon skulle behöva uppleva nazister marschera på svenska gator. Nu när hon ser att det händer kan hon inte göra något annat än att engagera sig för ett öppnare samhälle. Hennes budskap är tydligt: ”kärlek är miljoner gånger starkare än hat”.
Regi: Ninja Strååt
Producent: Abbe Hassan

STAMNÄTET

Det står en pojke vid ett kraftverk i Norrlands inland, vid forsen som inte längre finns, för att någon äger fallrättigheterna. Stamnätet är en personlig film om att växa upp omgiven av rika naturresurser. Om kraftproduktion, kolonialism och den känsla som vuxit ur att se, se på nytt och ifrågasätta det som omger en.
Regi: Clara Bodén
Producent: Ronja Svenning Berge & Clara Bodén

WARYAA

Den svensk-somaliska mannens verklighet blir film. I en slags magisk dokurealism utmanas de fördomar många somalier tvingas möta. I Waryaa träffar vi istället den närvarande pappan och pojken som drömmer om havet. Waryaa forever!
Regi: Salad Hilowle
Producent: Henrik Pekkari

Feed

WAY OUT WEST 2018 AUG 9–11

Köp dina biljetter nu

Köp biljetter