Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Supporter
Supporter
Supporter
Supporter
Supporter
Partner
Partner
Partner

TRE NYA NAMN TILL WAY OUT WEST

Young Thug, Angel Olsen och Perfume Genius. Utöver att de alla är fantastiska har de också gemensamt att samtliga kommer till Slottsskogen och Way Out West i sommar.

YOUNG THUG [US]
I den nya skolans hiphop är det inte längre lika viktigt vad som sägs, utan hur det sägs. Fanbäraren för denna nya stil som vuxit fram i den smutsiga amerikanska södern stavas Young Thug. Med sitt distinkta och fullständigt unika flow har han genom en serie mixtapes och gästverser etablerat sig som en av hiphopens stora innovatörer. Ibland sluddrar han, ibland sjunger han och ibland skriker han – allt inom ramen för vad hiphop är år 2017. Produktiviteten är det heller inget fel på, bara förra året gav han ut hela tre välmottagna mixtapes som alla gjorde stort avtryck i hiphopsfären. Lägg därtill på att han är ett ständigt välklätt modelejon som inte bryr sig om könsmärkningen på kläder. Precis som han själv proklamerade i sin reklamfilm för Calvin Klein – det går att vara lika gangsta i en klänning som ett par säckiga byxor. Att alla vill vara, se ut och låta som Young Thug är inte längre så konstigt, eller hur?

För den som redan är Young Thug-frälst finns det gott om material att ta av. Hittills har 25-åringen från Atlanta nämligen hunnit ge ut hela 16 mixtapes, 13 singlar och gästat på en rad andra prominenta artisters låtar. Allt som oftast har showen blivit hans så fort hans idiosynkratiska flow nått ljudbilden. Trots sina många meriter har Young Thug ändå kvar att släppa ett regelrätt debutalbum, något som han har planerat att göra i år. Bara häromveckan blev han åter i ropet igen genom videon till låten Wyclef Jean som genast blev viral. Varför då? Jo, Young Thug dök aldrig upp på videoinspelningarna. Inte en enda gång.

ANGEL OLSEN [US]
Som en kall höstbris svävar hennes distinkta stämma ovanpå ljudbilder som låter hämtade ur en spöklik amerikansk småstad. Få artister känns lika tidlöst moderna som Angel Olsen. Hennes stundtals drömska, stundtals jordnära kompositioner lyckas ständigt samexistera mellan olika tidsåldrar, utan att nödvändigtvis låta som det ena eller det andra. Med texter som gnager sig in i hjärtats mest fragila rum, och som cirkulerar kring hopp, sorg, kärlek och allt däremellan, är Olsen en rockpoet av den klassiska skolan. Med det sagt bjuder hennes nyanserade ljudbilder alltid på överraskningar – förra årets sönderhyllade My Woman innehöll till exempel spår av både syntpop, hästjazz och glamrock. Angel Olsen personifierar den uråldriga singer/songwriter-traditionen på ett modernt, oförutsägbart men på många sätt också klassiskt vis.

Hittills har Angel Olsen har hunnit ge ut fyra fullängdare, men blommade på allvar ut med 2014 års lo-fi-bräckliga Burn Your Fire For No Witness som spelades in med fullt band. Förra årets My Woman hyllades av enad kritikerkår, och hamnade högt på i stort sett alla välrenommerade summeringslistor – bland annat hos Pitchfork, Stereogum och The A.V. Club. I höstas besökte Angel Olsen Sverige för två spelningar som båda genererade utsålda hus. Räkna med att uppslutningen i Slottsskogen blir likadan.

PERFUME GENIUS [US]
Perfume Genius är introvert och extrovert på samma gång. Introvert så till vida att hans musikstycken känns lika intima och heliga som ett dagboksinlägg, och extrovert så fort han ställer sig på en scen. Samma känslor, synsätt och historier som beskrivs i låtarna fattar eld och förkroppsligas i Mike Hadreas vilda scenpersona – som i sin tur kan knocka en hel festivalpublik. Med texter om sexualitet, ensamhet och den rädsla han som transperson hela tiden utstår har Perfume Genius skämt bort sina lyssnare med högkvalitativa album. Han har helt enkelt lyckats träffa mitt i prick varje gång han har försökt – en bedrift få övriga kan stoltsera med. Mycket av det kan bero på att han faktiskt har historier att berätta, viktiga historier, och inte bara slentrianmässigt tvingar ur sig något för att han måste.

Som Perfume Genius har Mike Hadreas släppt tre studioalbum som alla belönats med ett betyg över 8 på Pitchforks 10-gradiga tastemakerskala. I höstas spelade han in en tårdrypande version av Elvis Presleys I Can’t Help Falling In Love With You till modehuset Prada och reklamfilmen för deras nya parfym (!). Hans intima och självutlämnande tongångar har hörts i ett antal TV-serier, och fortsätter att hänföra alla lyssnare som tar sig tid att lyssna. Parfymgeni, gayikon eller musikalisk förnyare – kalla honom för vad du vill. I sommar besöker Perfume Genius i alla fall våra breddgrader och Way Out West för första gången sedan 2012.

Feed

Way Out West 2017 Aug 10–12

Köp dina biljetter nu

Köp biljetter