Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Supporter
Supporter
Supporter
Supporter
Supporter
Partner
Partner
Partner

TRE NYA NAMN TILL WAY OUT WEST

Idag låter vi Sverige ta större plats på årets lineup genom att addera tre riktigt starka akter. Grammisdrottningen Frida Hyvönen, stjärnskottet Léon och Eva jävla Dahlgren. En trio där alla kommer att bjuda på fantastiska konserter under Way Out West. Det tar vi gift på.

EVA DAHLGREN
1978 släppte Eva Dahlgren, som 18-åring, sitt debutalbum ”Finns det nån som bryr sig om” och det visade sig att, jo, det fanns en hel del människor som brydde sig om Eva. Nästan ett helt folk faktiskt. Så de senaste 40 åren har Eva vandrat bredvid oss i den svenska musikhistorien. Stilren och sval som en stockholmsk lägenhetsannons men hela tiden med ett pockande Edith Södergranskt vemod bakom elegant formulerade texter och melodier. Eva Dahlgrens musik är på många vis berättelsen om Sverige, det rullande kaoset bakom den blanka ytan, och på senare år har hennes influens synts tydligt i en ny generation viljestarka, egenartade artister som Lykke Li och Ane Brun.

Efter ständigt sökande och experimenterande under hela 80-talet nådde Eva Dahlgren sin kommersiella topp med albumet ”En blekt blondins hjärta” 1991. Med sina nio Grammis och tre rockbjörnar är en hon en av våra mest prisbelönta musiker genom tiderna. Efter ett uppehåll på nio år återkom hon 2016 med det fina och delvis New York-inspelade albumet ”Jag sjunger ljuset” (producerad av Johannes Berglund) och belönades med betyget 4/5 i bland annat Aftonbladet, DN och Di Weekend.


FRIDA HYVÖNEN
När Frida Hyvönen berättar så gör hon det ofiltrerat. På hennes senaste album finns inga långdragna metaforer, krusiduller eller svulstiga arrangemang – bara rakt igenom gripande historier med detaljer som främsta utsmyckning. Efter att ha spenderat ett decennium sjungandes på engelska släppte Frida Hyvönen i höstas ett album på modersmålet svenska. Kvinnor och barn är ett genomgående litterärt och genomtänkt album som sätter berättelserna och berättandets ädla konst i fokus. Genom att bruka pianot sparsamt, och istället låta sin unika stämma bli mittpunkt i ljudbilden, känns hennes raka berättelser allt som oftast som rena pistolskott genom hjärtat. Efter att ha gjort kritikerkåren helt salig under hösten kom till slut det definitiva beviset på att det här var ett mästerverk – Frida Hyvönen kammade hem pris för både Årets kompositör och Årets textförfattare på Grammisgalan. Galans två mest åtråvärda priser gick alltså till Hyvönen och hennes första samling låtar på svenska. Om hon inte stod med i historieböckerna tidigare så gör hon det garanterat nu.


LÉON

Sverige har som bekant blivit en plantskola för globala popstjärnor på senare år – och snart har vi ytterligare en att addera till den redan långa listan. Stockholmsbördiga LÉON är en förlängning på vad som brukar kallas för det svenska musikundret. Med en bra bit över 50 miljoner streams och en gedigen samling poplåtar i bagaget kommer hon inom en inte allt för lång framtid att kunna räkna sig till en av de allra största. Det blev i princip skrivet i sten efter släppet av hiten ”Tired of Talking”, som hade allt en riktigt bra poplåt ska ha – smittsam melodi, präktig produktion och en överhängande stjärnglans. Till saken hör att de flesta av LÉONs andra hittills släppta spår besitter precis samma beståndsdelar, bättre popsnickeri än såhär får du helt enkelt leta efter. Under våren har LÉON gjort en omfattande sväng genom USA och mestadels spelat för utsålda hus, och i sommar släpper hon äntligen sitt efterlängtade debutalbum. Den här artisten är centimeter från nästa nivå – framtidens musikexport stavas LÉON.

Feed

Way Out West 2017 Aug 10–12

Köp dina biljetter nu

Köp biljetter