Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Supporter
Supporter
Supporter
Supporter
Supporter
Partner
Partner
Partner

FEIST OCH THE SHINS KLARA FÖR WAY OUT WEST

Vi fortsätter att pumpa ut ren och skär kvalitet till 2017 års lineup. Både Feist och The Shins är aktuella med nytt material detta år, men båda är också tidlösa akter som förgyller våra liv oavsett vad kalendern visar. Detta är otvivelaktigt två nya höjdpunkter att se fram emot i Slottsskogen i augusti.

FEIST [CA]

Vissa röster sätter sig direkt första gången man hör dem. Feist har en sådan röst, som sakta smyger sig på och sedan aldrig lämnar medvetandet. Det var sex år sedan vi sist fick ett album signerat Leslie Feist, och i sex år har vi haft hennes sköra om än omedelbara röst i skallen. I vår får vi äntligen mer, då nytt material i form av ett album är på väg. Kryddad av såväl vackra folktoner som bastanta rytmer är Feists låtskatt alldeles egen, och trots att hon debuterade för nästan 20 år sedan och låter inte en enda ton i hennes mångfacetterade diskografi förlegad. Feist är med andra ord en artist som lyckas med konststycket att kännas tidlös gång på gång – mycket tack vare sitt ändlösa experimenterande inom ett annars traditionellt musikaliskt landskap. Om det nya albumet följer ”Metals” konceptuella råhet eller ”The Reminders” bitterljuva popkänsla återstår att se, men att vi har en vår fylld med fantastisk musik att vänta är tämligen banksäkert. Utöver sin storartade solokarriär är Feist kopplad till kollektivet Broken Social Scene som även de – hör och häpna – ska släppa ny musik under året. 2017 ser mycket väl att kunna bli Feists år, precis som alla andra år hon väljer att släppa musik på.

Feist har i skrivande stund släppt fyra album på egen hand och medverkat på tre av Broken Social Scenes. Solokarriären började hon med albumet ”Monarch” 1999, men det stora genombrottet kom först med ”The Reminder” år 2007. Blott ett halvår efter albumsläppet användes hiten ”1234” i en reklam för Apple, vilket gjorde att Feists musik nådde en helt ny publik. När det starka musikåret 2007 skulle summeras var det självklart att ”The Reminder” fanns med på alla betydande årslistor – så bra var nämligen albumet. På Grammygalan som följde nominerades Feist till hela fyra priser, vilket blev ytterligare ett bevis på hennes storhet som artist. Fyra år senare släpptes ”Metals” som bröt konventioner hej vilt utan att röra sig ut i allt för experimentella banor – var hon väljer att gå härnäst vet ingen annan än Feist själv. 

THE SHINS [US]

I filmen Garden State från 2004 svär Natalie Portmans karaktär att låten ”New Slang” med The Shins kommer att förändra Zach Braffs karaktärs liv. Såhär 13 år senare kan vi konstatera att låten förändrade betydligt mer än så – den gjorde en hel generation till indierockare. Albuquerque-bördiga The Shins bildades 1996 som ett sidoprojekt till James Mercers dåvarande band. Gruppens två första album ”Oh, Inverted World” och ”Chutes Too Narrow” ses idag som genredefinierande plattor, som båda hjälpte till att göra den melodiösa indierocken som vi känner den till en världsangelägenhet. Efter att ha postat hälsningar från studion i form av så kallade #shinstagrams meddelade Mercer med band tidigare i år att gruppens första nya album på fem år skulle släppas i mars. ”Heartworms” blir indiehjältarnas femte album, och av de hittills släppta singlarna att döma är det något av det starkaste bandet någonsin har basunerat ut. The Shins anno 2017 är precis lika kapabla att förändra någons liv och rita om den musikaliska kartan som The Shins anno 2004 var. 

The Shins enda ständiga medlem är James Mercer, vars andra projekt Broken Bells har gästat Way Out West tidigare. Bandet har släppt fem album, och 2007 års ”Wincing the Night Away” nominerades till en Grammy för bästa alternativa album året därpå. 2014 spelade bandet in låten ”So What Now” till Zach Braffs andra film Wish I Was Here, en låt som James Mercer själv tyckte var något av det bästa bandet gjort. Skapandeprocessen verkar även ha gett Mercer mersmak, då gruppens nya album skrevs och spelades in strax därefter. Enligt egen utsago kommer den nya musiken mer att likna bandets tidiga släpp än de sena, något som inte får oss att längta mindre till albumsläppet och i förlängningen även till augusti, då The Shins ställer sig på en Way Out Westsk scen för första gången. 

Feed

Way Out West 2017 Aug 10–12

Köp dina biljetter nu

Köp biljetter