Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Supporter
Supporter
Supporter
Supporter
Supporter
Partner
Partner
Partner

ELEKTRONISKA TUNGVIKTARE TILL WOW

Låt oss skruva upp temperaturen ytterligare kring WOW17 pang boom bang. 26 hittills annonserade akter till programmet blir nu 30 jämnt.

Flume! Diplo! Jon Hopkins! Fatima Yamaha! Fyra unika artister av tyngsta kaliber som alla är där högst upp och längst fram i det breda spannet av musik som vi väljer att kalla för elektronisk. Yes och yippie.

Har du säkrat ditt festivalpass?

FLUME [AU]

Den mest spännande producenten att blomma ut i 10-talets SoundCloud-generation kallar sig för Flume. Med en vilja att inkorporera säregna ljud i sina produktioner och samtidigt hålla sig inom fåran för popmusik har Flume tagit över streamingtjänsterna de senaste åren. Sina fruktbara samarbeten med Tove Lo och Kai från senaste albumet ”Skin” har gått från vanliga hits till att bli stora virala succéer. I Flumes värld kan genrer som future bass, hiphop och house frodas sida vid sida samtidigt som låtkärnan hela tiden känns bekant ­– en effekt som gör att Flume både känns framåtskridande och klassisk på samma gång. Att prominenta namn som Beck, Pusha T och Vince Staples har samarbetat med Flume den senaste tiden får agera bevis för att det här är en producent både i tiden och för framtiden. Det är precis som TIME hävdade: “it sounds like the future of electronic music.” 

Harvey Edward Streten är hemmahörande i Sydney i Australien, och slog igenom globalt efter att ha remixat Disclousures ”You & Me”. Året innan dess hade han släppt debutalbumet ”Flume”, men det var först nu hans namn började spridas som en löpeld. Förra året landade det omåttligt hyllade andra albumet ”Skin”, som fick Flume att nomineras till hela 13 australiensiska ARIA-priser. Åtta av dessa vann han samtidigt som han även lyckades kamma hem en amerikansk Grammy för bästa elektroniska album – det här albumet är i stort sett en modern klassiker. ”Skin” har sedan dess följts upp av två stycken EP:s kopplade till albumet, ”Skin Companion EP 1 & 2”, som båda har gjort stort intryck på både musikvärlden och Flumes hängivna fanskara.

DIPLO [US]

Diplo pekar, och alla andra tar efter. Det är få som idag kan anses vara lika inflytelserika när det kommer till att styra populärmusikens olika riktningar som Wesley Pentz. Oavsett om det är som del av Major Lazer, Skrillex-samarbetet Jack Ü eller på egen hand så står han alltid i framkant när det kommer till produktion och ljudanvändning. Till skillnad från många andra som också är duktiga producenter så sätter Diplo alltid låten i fokus. Det är anledningen till varför hans katalog fullkomligt kryllar utav hits av olika slag. M.I.A., The Weeknd, Beyoncé och Justin Bieber, – listan över världsstjärnor som hans idérika produktioner har förgyllt kan göras lång. Förutom att vara en modern studiotrollkarl utav rang, är han även känd för sina liveframträdanden som genom åren har blivit synonyma med urflippad fest. Räkna med något i den stilen när Diplo tar med sina backar av hits till Stay Out West. 

Diplo har varit aktiv sedan 1997, men började höras allt mer under 00-talet och de spår han producerade åt M.I.A. Tillsammans med en annan M.I.A.-kollaboratör, Switch, bildade han sedan Major Lazer som kom att bli betydligt mer än ett sidoprojekt under åren som följde. 2015 års största hit – ”Lean On” med MØ på sång – är ett exempel på den frukt som kommit ur projektet. Hits har Diplo haft många, och prisnomineringar likaså. Hittills har han varit nominerad till sex Grammys och vunnit två av dem med Jack Ü – sitt gemensamma projekt med Skrillex. Att Diplo ens har tid att göra liveframträdanden är för många ett mysterium, han är ju överallt hela tiden. I sommar har vi äran att hälsa den här hitmakaren välkommen till Göteborg och Stay Out West, där han kommer att bjuda upp till frenetisk dansbonanza. 

JON HOPKINS [UK] (DJ-SET)

Jon Hopkins målar upp mäktiga atmosfäriska ljudlandskap med små penseldrag. Det är i det lilla som han ser det stora, och oftast krävs det inte mer än en vision för att Hopkins ska kunna skapa storartade produktioner. Som en perfektionist som gärna vadar i detaljrikedom kan hans musik liknas vid en stor tavla, där varje del måste vara på plats för att helheten ska kunna förstås. Det stora genombrottet ”Immunity” från 2013 bestod av lika delar eteriska ljudbilder som atmosfärisk techno, och etablerade samtidigt Hopkins som en av nutidens stora ljudkonstnärer. I skrivande stund håller Hopkins på att färdigställa sitt efterlängtade femte studioalbum som ännu inte har fått någon titel. Med lite tur kommer vi att få ta del av fragment av det när Hopkins intar Way Out West för ett av sina DJ-set. Med det sagt så är det inte något som vanligtvis brukar klassas som DJ-set vi har att vänta – det här blir en kosmisk upplevelse i den atmosfäriska dansmusikens tecken. 

Jon Hopkins har en bakgrund som klassiskt skolad pianist, men var parallellt hela tiden intresserad av elektronisk musik. Debutalbumet ”Opalescent” landade 2001, och hyllades vid sin utgivning. 2004 började Hopkins samarbeta med Brian Eno, något som till slut ledde att han fick vara med och spela på samt producera Coldplays succéalbum ”Viva La Vida”. Jon Hopkins har förutom samarbeten även komponerat filmmusik, spottat ur sig ett antal remixer och gett ut en hyllad Late Night Tales-mix. 2013 års ”Immunity” blev ett stort genombrott för Hopkins, och albumet nominerades både till ett Mercury Prize och hyllades unisont som något av det bästa musikåret hade producerat. Fyra år senare är Hopkins åter i albumsvängen, och frågan är om han inte kommer att överträffa sig själv ytterligare en gång.

Missa inte på Dungen – Red Bull Music Academy Stage.

 FATIMA YAMAHA [NL]

Fatima Yamahas lekfulla electro existerar i en självklart cool sinnesstämning, någonstans mitt i mellan olika intryck, världar, eror och genrer. Med kristallklara keyboardslingor, moogiga basgångar och en stor portion retrokänsla slog Fatima Yamaha ned som en bomb sommaren 2015. Men vad få visste var att sleeperhiten ”What’s a Girl To Do” redan hade varit släppt i lite drygt 10 år innan dess. Bakom namnet Fatima Yamaha döljer sig den nederländska producenten Bas Bron, och det var när EP:n ”A Girl Between Two Worlds” återutgavs som hans projekt började ta fart på allvar. Ett par månader efter återutgivningen fick vi också ta del av debutalbumet ”Imaginary Lines” – en 45 minuter lång resa genom Fatima Yamahas stencoola ljudlandskap, och på många sätt också en naturlig påbyggnad på det han skapade tio år tidigare. Sedan sitt återuppvaknande har Fatima Yamaha gjort ett antal uppmärksammade spelningar. Bland annat på finsmakarfestivalen Dekmantel och på förra årets upplaga av Sónar Stockholm, där han hade lekstuga med sin synt rakt igenom en av festivalens absolut bästa spelningar. 

”What’s a Girl To Do” hade krönts till kultklassiker av både Hudson Mohawke och Jackmaster långt innan allmänheten fick tag på den. Men att reducera Fatima Yamahas artisteri till en låt vore helt felaktigt, för i katalogen gömmer sig nämligen en rad andra guldkorn som bara väntar på att få bli någons favoritlåt. Utöver Fatima Yamaha-projektet har Bas Bron även gjort musik under namnen Bastian, Seymour Bits och Gifted, men det är som den lekfulla Fatima Yamaha han har känts mest naturlig. I början av året släppte han ytterligare nytt material i form av EP:n ”Araya” som vittnar om ytterligare utveckling för denna begåvade producent.  

Missa inte på Dungen – Red Bull Music Academy Stage.

Feed

Way Out West 2017 Aug 10–12

Köp dina biljetter nu

Köp biljetter